Hoe is het voor een patiënt om te leven met een chronische ziekte?
Het is voor iemand met een chronische ziekte nooit makkelijk om er direct mee te leven. Het belangrijkste van het leven met een chronische ziekte is acceptatie. Zo lang een patiënt zijn chronische ziekte niet accepteert, zal hij/zij er nooit helemaal mee kunnen leven. Wanneer je je chronische ziekte accepteert kan je het een plek gaan geven in je leven.
Het is moeilijk om te accepteren dat je chronisch ziek bent, want je word in eens afhankelijk van anderen. Je wilt vaak niemand tot last zijn of niemands hulp omdat je het zelf wilt doen. Maar soms is hulp beter voor je. Je moet ook niks gaan forceren als het moeilijk gaat, daardoor kan het alleen maar verergeren.
Het ligt er ook wel aan wat voor ziekte je hebt. Is het iets waar je leven heel erg door veranderd word het accepteren moeilijker dan wanneer je leven bijna niet veranderd.een chronische ziekte is nooit leuk, je leven kan compleet overhoop gegooid worden. Het is belangrijk dat je dan voor jezelf gaat kijken wat veranderd er nu, wat kan ik nog wel en wat kan ik niet meer. Als je dat weet kan je je beter focussen op de dingen die nog kunnen.
Mensen met een chronische ziekte krijgen meestal ook een hele andere kijk op het leven. Ze worden meestal heel dankbaar voor de dingen die ze nog mogen en kunnen.
Waar kan je als verpleegkundige opletten als er een zorgvrager is met een chronische beperking is en hoe kan je deze ondersteunen?
Wij hebben deze vraag beantwoord voor reuma en Alzheimer, omdat dit nogal een lastige vraag is omdat elke chronische beperking anders is.
Reuma:
Als verpleegkundige van een reuma patiënt moet je er goed op letten dat je de patiënt begeleid en ondersteund. Reuma is een erg pijnlijke en meestal onzichtbare ziekte. Het is erg belangrijk dat je goed onthoud dat mensen met reuma veel pijn ervaren en waarschijnlijk hun hele leven ineens veranderd. Dit kan voor mensen moeilijk te accepteren zijn daarom is het belangrijk dat je ze goed kan ondersteunen. Het bewegen kan heel vermoeiend zijn voor de patiënt, let daarom goed op of de patiënt nog kan bewegen of echt moet gaan rusten. Om ze goed te kunnen ondersteunen is het belangrijk dat je reuma patiënten informatie en voorlichting geeft over de ziekte en behandelingen. Ook leg je de patiënten uit over het nemen van medicatie.
Alzheimer:
Als verpleegkundige moet je bij patiënten die Alzheimer hebben letten op de zelfredzaamheid. Het is belangrijk dat je ze zoveel mogelijk zelf laat doen of alles wat ze nog kunnen. Probeer zoveel mogelijk de zelfredzaamheid te stimuleren en ga niet gelijk alles van ze over nemen. Als je ziet dat het niet lukt kan je ze gaan ondersteunen bij de handeling die niet lukt. Je moet er ook op letten dat je ze niet gaat “testen” . Door bijvoorbeeld te vragen welke dag het is of een foto laten zien en vragen wie het zijn etc. Hierdoor word de patiënt alleen maar onzeker. Wat wel kan is een foto laten zien en zeggen kijk dat bent u met uw dochter. Zorg dat patiënten met Alzheimer een soort van vast ritme krijgen op de dag. Dat kan fijn zijn voor de patiënten. Alzheimer patiënten hebben vaak hulp nodig bij de ADL zorg. Het is dus belangrijk dat je ze daar bij gaat ondersteunen. Laat ze wel dingen zelf proberen maar ondersteun ze ook goed als het niet meer lukt. Houd ook rekening met wensen van de patiënt elke patiënt is anders.
Het belangrijkste waar je als verpleegkundige op kan letten is dat het voor niemand makkelijk is om te horen dat ze een chronische beperking hebben. Het is voor elke patiënt moeilijk te accepteren en de een zal het sneller doen dan de ander. Zorg er voor dat je altijd een goede ondersteuning bied bij mensen die chronisch ziek zijn.