top of page

Welke onderzoeken zijn er gedaan naar de ziekte van Alzheimer 

Er zijn heel veel onderzoeken gedaan naar alzheimer, helaas is de oorzaak nog niet bekend. Hieronder werk ik een deel van de lopende onderzoeken uit. 

 

* Onderzoek naar het effect van bewegen op de bewegen op de bloeddoorstroming in de hersen. Iedereen weet dat sporten een positief effect heeft op het lichaam. Bij dit onderzoek werken 80 vrijwillige deelnemers mee. Deze vrijwilligers hebben al last va cognitieve klachten (geheugen, taal, aandacht, plannen). Ze zijn in 2 groepen van 25 personen verdeeld. De ene groep gaat 14 weken intensief bewegen en de andere groep krijgt een informatieprogramma. Hierna wordt er onderzocht wat de verschillen zijn. 

 

* Onderzoek naar zichtbaarheid ziekte van Alzheimer in het oog Qua cellen lijken de hersen en het netvlies van het oog erg op elkaar. Het oog is makkelijker te onderzoeken dan de hersenen. Daarom willen ze de ogen en vooral de dikte van de netvlies gaan onderzoeken. Ze onderzoeken dit bij personen die geheugenklachten hebben, maar geen aantoonbare neurologische oorzaak hebben. 

 

* 100plus onderzoek naar erfelijke factoren die beschermen tegen dementie Een mevrouw genaamd Hendrikje van Andel-Schipper is op 115-jarige leeftijd overleden. Echter vertoonde zij geen enkel symptoom van Dementie of andere ouderdomsziektes. Het gebeurd vaker dat ouderen mensen geen dementie ontwikkelen, nu is de vraag eigenlijk hoe kan dat? Hoe kan het zo zijn dat de ene persoon het wel ontwikkeld en de andere persoon niet? 

 

Nu verzamelen artsen zo veel mogelijk erfelijk materiaal van mensen die 100+ zijn en nog geen symptomen of andere ziektes hebben. Dit DNA willen ze zo volledig mogelijk uitwerken en kijken of er ‘iets’ is wat het lichaam beschermd tegen dementie.

 

Conclusie 

De conclusie is dat er heel erg veel onderzoeken worden ondernomen, maar dat het zeer moeilijk is om antwoorden op vragen te krijgen. 

 

(Alzheimercentrum, 2015) (Internationale Stichting Alzheimer Onderzoek, 2015) (Internationale Stichting Alzheimer Onderzoek, 2015)

bottom of page