Wat zijn de behandelingen
Helaas is er nog geen behandeling voor de ziekte van Alzheimer. Wel zijn er 3 beschikbare medicijnen, deze medicijnen genezen niet de beschadiging van de hersenen, maar ze kunnen de gevolgen van de ziekte wel beperken. Hieronder ziet u welke medicijnen gebruikt worden.
Welke medicatie is er?
De 3 medicijnen die in Nederland beschikbaar zijn: galantamine, rivastigmine en memantine. Hieronder meer uitleg over de medicijnen.
Galantamine
Galantamine wordt gegeven aan mensen met beginnende Alzheimer, maar ook aan mensen met een gevorderd stadium van Alzheimer. Galantamine zorgt er voor dat de hoeveelheid van nerotransmitter toeneemt. Neurotransmitters brengen de informatie over tussen de hersencellen. Als er meer nerotransmitters zijn functioneren de hersencellen/zenuwen beter met elkaar.
Helaas zitten er aan dit medicijn ook bijwerkingen. Vaak in het begin krijgt de patiënt last van misselijk, braken, gebrek aan eetlust, duizeligheid, hoofdpijn en slaperigheid.
Rivastigmine
Rivastigmine is qua werking het zelfde als Galantamine, het zorgt er voor dat er meer nerotransmitters zijn. Het verschil is dat Galantamine er meer nerotransmitters maakt en dat rivastigmine er voor zorgt dat er minder nerotransmitters afgebroken worden.
De bijwerkingen zijn er ook helaas. De patiënt krijgt vaak last van misselijk, braken, gebrek aan eetlust, duizeligheid, hoofdpijn en slaperigheid. Het voordeel van dit medicijn is dat het verwerkt kan worden in een pleister. Voor patiënten die moeilijk kunnen slikken is dit een goede oplossing.
Memantine
Memantine is het enige medicijn die geregistreerd is voor de behandeling van Alzheimer. Dit medicijn geneest de ziekte niet, maar probeert de verschijndelen wel te verminderen.
Memantine zorgt voor een beschermlaagje over de NMDA-receptoren, hierdoor kan de ziekte veel moeilijker deze NMDA-receptoren aantasten. NMDA-receptoren verbetert de overdracht van de signalen in de hersen. Hierdoor worden de dagelijkse handelingen, het geheugen en het oriëntatie vermogen beter.
De meeste patiënte kunnen dit middel goed verdragen. Sommige mensen kunnen wel bijwerkingen krijgen, zij krijgen dan vaak last van hoofdpijn, slaperigheid, hoge bloeddruk, constipatie (verstopping) en duizeligheid.
Helaas wordt dit medicijn alleen vergoed als de patiënt al een erge vorm van Alzheimer heeft. Ook moet het medicijn voorgeschreven worden door een specialist die deskundig is op het gebied van dementie.
(Alzheimer Nederland, 2015)